Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam tort, który wykonałam na siódme urodziny mojej córeczki. Przygotowania zabrały trochę czasu, ale myślę, że było warto. Wprawy w dekoracji jeszcze nie mam, ale na pewno będę nad tym pracować, gdyż mam motywację. Plusami przygotowywania tortu w domu jest takie, że wiemy co w nim jest i czy składniki są świeże. Minus to oczywiście czas, ale czego się nie robi dla pociech. Do ozdobienia wykorzystałam masę cukrową, którą pokazałam Wam w poprzednim poście.

Tort

Składniki:

Biszkopt, średnica 28 cm:

– 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie

– 1,2 szklanki cukru

– 1,2 szklanki mąki pszennej

– 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej

-3 ulubione barwniki spożywcze

Wykonanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, podzielić na 3 równe części, odłożyć na później.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Powstałą masę rozdzielić równo pomiędzy 3 miski. Do każdej porcji dodać ulubione barwniki.

Do każdej masy różowej dodać jedną część mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Masy przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Do przełożenia:

– konfitura truskawkowa lub wiśniowa,

– szklanka śmietany 36%;

– 0,5 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder.

Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem.

Z racji tego, że bita śmietana roztapia masę cukrową tort dookoła wysmarowałam masą maślaną.

Masa maślana:

– 200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki

– 3 białka

– 0,5 szklanki cukru

– szczypta soli

– opakowanie cukru wanilinowego

Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą , tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści. Jeśli misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.

Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując.

Masa cukrowa przepis TUTAJ.

Smacznego :)

Masa cukrowa