Wprawdzie już po Świętach, ale przepis na dobry makowiec zawsze się przyda. Wielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta symbolizował dostatek, więc nie zapomnijmy o nim. Jeszcze podejścia do klasycznego drożdżowego makowca nie robiłam, ale polecam ten przepis. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest pyszne.

makowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18%
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru pudru, mieszamy ze śmietaną i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zaczyn powinien podwoić objętość i zmienić konsystencję na puszystą.

Do mąki dodajemy resztę cukru pudru, masło, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Dodajemy rozmącone jajko, żółtka, skórkę z cytryny, sól i wyrośnięty zaczyn. Szybko zagniatamy niezbyt ścisłe ciasto, ale nie powinno ono bardzo lepić się do rąk. Ciasto można wyrobić też w mikserze z końcówką do kruchego ciasta. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Ciasto dzielimy na 2 części. Na podsypanym mąką blacie każdą część wałkujemy na duży prostokąt.

Do gotowej masy makowej dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy.
Na każdy placek wykładamy pół porcji masy makowej, rozsmarowujemy równo, zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów margines ok. 2cm., i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (przeciwnego do tego z marginesem). Doklejamy margines do reszty ciasta i układamy rulon tak, by miejsce łączenia znalazło się pod spodem.

Makowce możemy przełożyć do długich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub ułożyć zwinięte luźno w pergamin na blasze piekarnika, gdy owijamy pergaminem zostawiamy ok 2 cm luzu.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 60 stopni i wkładamy do niego makowce na 15 minut. Zwiększamy temperaturę do 120 stopni i zostawiamy na kolejne 15 minut Kiedy ciasto podrośnie – zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut – do zezłocenia.

Wystudzone makowce polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

strucla makowa