Wprawdzie już po Świętach, ale przepis na dobry makowiec zawsze się przyda. Wielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta symbolizował dostatek, więc nie zapomnijmy o nim. Jeszcze podejścia do klasycznego drożdżowego makowca nie robiłam, ale polecam ten przepis. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest pyszne.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18%
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Masa makowa:
- masa makowa z przepisu lub duża puszka masy makowej
- 50 g cukru pudru
- 4 białka
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru pudru, mieszamy ze śmietaną i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zaczyn powinien podwoić objętość i zmienić konsystencję na puszystą.
Do mąki dodajemy resztę cukru pudru, masło, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Dodajemy rozmącone jajko, żółtka, skórkę z cytryny, sól i wyrośnięty zaczyn. Szybko zagniatamy niezbyt ścisłe ciasto, ale nie powinno ono bardzo lepić się do rąk. Ciasto można wyrobić też w mikserze z końcówką do kruchego ciasta. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ciasto dzielimy na 2 części. Na podsypanym mąką blacie każdą część wałkujemy na duży prostokąt.
Do gotowej masy makowej dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy.
Na każdy placek wykładamy pół porcji masy makowej, rozsmarowujemy równo, zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów margines ok. 2cm., i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (przeciwnego do tego z marginesem). Doklejamy margines do reszty ciasta i układamy rulon tak, by miejsce łączenia znalazło się pod spodem.
Makowce możemy przełożyć do długich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub ułożyć zwinięte luźno w pergamin na blasze piekarnika, gdy owijamy pergaminem zostawiamy ok 2 cm luzu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 60 stopni i wkładamy do niego makowce na 15 minut. Zwiększamy temperaturę do 120 stopni i zostawiamy na kolejne 15 minut Kiedy ciasto podrośnie – zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut – do zezłocenia.
Wystudzone makowce polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!