Święta kojarzą mi się z barszczem domowym, od zawsze był w naszym domu i nie wyobrażam sobie bez niego Wigilii. Musi być na zakwasie, mieć piękną barwę, aromatyczny i być pikantny. Zakwas to też esencja zdrowia, które jest nam wszystkim teraz niezwykle potrzebne.
Składniki (mój słoik ma 3l):
- 2 kg buraków;
- 1 główka czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu kolorowego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli
- woda mineralna lub przegotowana i wystudzona
- 1 łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie)
Wykonanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Układać buraki w kamionkowym lub szklanym słoju. Główkę czosnku przekroić na pół. Włożyć do słoika razem z przyprawami, ułożyć resztę buraków. Wodę wymieszaj z solą i zalej buraki, tak, żeby nie pływały po powierzchni i nie pleśniały. Ja dociskam małym talerzykiem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw. Zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach.