Nie mogę uwierzyć jak minął ten rok. Moja mała córeczka dzisiaj ma urodziny. Jest to ogromne wydarzenie w życiu rodziców. Jeszcze takie roczne dziecko nie może jeść tradycyjnych tortów z bitą śmietaną czy masą maślaną, więc musiałam stworzyć coś innego. Postanowiłam wykorzystać sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe oraz masę serową podpatrzoną u Marty. Przepis był strzałem w dziesiątkę. Dwie roczne dziewczynki wsuwały tort z wielkim apetytem, a i starsze dzieci skusiły się na niego z ciekawości. Tułowie motyla wykonane z banana pokrytego czekoladą, wprawdzie usłyszałam, że to robak, ale nie zraziło mnie to
Składniki:
– 1,5 szkl mąki
– 1/4 szkl cukru
– łyżeczka cukru wanilinowego
– 2 jaja
– 3/4 szkl jogurtu
– pół szkl oleju rzepakowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– 40 dag twarogu
– 2 galaretki brzoskwiniowe;
– 1 galaretka malinowa;
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko.
Dodać jogurt, olej, jaja, mieszać tylko do połączenia składników.
Wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Galaretki brzoskwiniowe zalać 0,5 l wrzątku. Kiedy trochę przestygną dodać do nich twaróg i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zastygnie przygotować galaretkę malinową z 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na wierzch.
Gdy galaretka całkowicie stężeje, wyciągnąć z tortownicy, przekroić na pół i ułożyć motyla.
Smacznego
Komentarzy: 4
Kalinkowa Mama napisał(a):
8 lut 2014
A proszę mi powiedzieć, czy jogurt ma być naturalny?
Aga napisał(a):
8 lut 2014
Tak, jogurt naturalny
Marta napisał(a):
19 sie 2013
Nie tylko pięknie się prezentuje, ale także pysznie smakuje
Aga napisał(a):
19 sie 2013
Dziękuję