Zawsze zaopatrywałam się w schab bez kości. Myślę, że to kwestia lenistwa, a może strach, że nie będę umiała przyrządzić mięsa z kością. Pewnego dnia zrobiła nam się ochota na tradycyjne schabowe, ale nie było schabu bez kości, więc wzięliśmy piękny kawałek z kością. Mój P. za pomocą tasaka posiekał na porcje schab. Metodą prób i błędów udało nam się doprawić mięso zgodnie z naszymi upodobaniami. Nie wiem czy to nasze nastawienie, czy rzeczywiście inny smak, ale taki kotlet ma coś wyjątkowego w sobie… pycha!

Kotlet schabowy 1024x682 Kotlet schabowy z kością

Składniki:

- 4 kotlety schabowe z kością;

- czosnek w proszku;

- sól, pieprz;

- jajko;

- bułka tarta;

- olej rzepakowy do smażenia;

Wykonanie:

Kotlety kroimy dokładnie myjemy, bo podczas rozkrajania mięsa kości lekko się kruszą i trzeba obmyć z odłamków, solimy z obydwu stron. Jajko rozbełtać, dodać pieprz i czosnek. Każdy kawałek mięsa rozbijamy, moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (aż z kości przestanie wypływać sok).

Smacznego icon smile Kotlet schabowy z kością

Incoming search terms:

  • schabowy z kością
  • kotlet schabowy z kością
  • kotlet z kością
  • kotlety schabowe z kością
  • dobry schabowy z kością
  • tradycyjne kotlety schabowe z koscia