Wszyscy uwielbiamy serniki, dlatego z wielką radością je piekę. Sernik krakowski jest chyba najbardziej popularnym sernikiem w Polsce i jest dostępny chyba w każdej cukierni. Od kilku dni chodził za mną ciężki mokry sernik z rodzynkami, pomyśleć, że w dzieciństwie wyciągałam rodzynki z ciasta i odkładałam na bok. Dzieciom również nie przeszkadzały rodzynki :) Powiem szczerze, wyszedł idealny i zniknął w mgnieniu oka.

sernik krakowski

Składniki:

  • Kruche ciasto:

– 250 g mąki pszennej;

– 100 g cukru pudru;

– 125 g masła;

– 8 g cukru waniliowego;

– 1 jajko

Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

  • Masa serowa:

– 0,8 kg twarogu;

– 7 jajek;

– 80 g miękkiego masła;

– 2/3 szklanki cukru;

– 3 łyżki cukru waniliowego;

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 100 g rodzynek;

– żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane

Twaróg zemleć. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 jajku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszać

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C.

  • Lukier:

– białko;

– sok z cytryny;

– pół szklanki cukru pudru

Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty – można dodać gorącej wody).

Wystudzony sernik posmarować lukrem.

Smacznego :)

sernik