Dzisiaj chciałam Wam pokazać naszą ulubioną zupę ogórkową. Jest to dzieło, które smakuje nawet największym niejadkom. Wszyscy uwielbiają tą zupę i się nią zajadają. Ponadto jest dobra na po weekendowe dolegliwości :) Miseczka takiej gorącej zupki napędza optymizmem na cały dzień.

Zupa ogórkowaSkładniki:

– udko kurczaka;

– włoszczyzna;

– mała cebula;

– 6 średnich ziemniaków;

– 5  średnich kiszonych ogórków;

– 4 łyżki śmietany 30%

– sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego)

Wykonanie:

Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, wrzucić warzywa, doprawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Gdy mięso będzie już ugotowane wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki. Zagotować. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku.

Smacznego :)