Jak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą. Muszę przyznać, że efekt był zdumiewający, a wszyscy moi domownicy zajadali się ze smakiem :)

Chlebek pitaSkładniki:

– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej;

– 7 g suszonych drożdży;

– szczypta soli;

– 2 łyżki oleju;

– 1 łyżka miodu;

– 160 ml ciepłej wody;

– 1 łyżka roztopionego masła

Wykonanie:

Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę  i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Cienko rozwałkować, tworząc kształt okrągły lub owalny. Posmarować roztopionym masłem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 230 st. C, przez 15 minut, do zarumienienia.

Ja podałam z warzywami oraz podsmażonymi kawałkami kurczaka. Osobno podałam keczup i sos czosnkowy.

Smacznego :)

pita