Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś wyjątkowo klasycznego. Powiem szczerze, że pamiętając smaki dzieciństwa długo bałam się zrobić placki ziemniaczane. Pamiętam jak pytałam Mamy w jakich proporcjach trzeba dodawać poszczególne składniki, a odpowiedź była klasyczna dla doświadczonych osób, ze wszystko na oko :) Na początku miałam problem, co to znaczy na oko, aż w końcu udało mi się dojść do proporcji. Obecnie placki wychodzą na prawdę smaczne i takie, jak pamiętam :)

placki ziemniaczane

 

Składniki:

– 1 kg ziemniaków;

– mała cebula;

– 2 łyżki mąki;

– 1 jajko;

sól, pieprz;

– olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić wodę, która powstała przy tarciu ziemniaków. Cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ziemniaki, cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz.

Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami: śmietaną, cukrem lub keczupem :)

Tradycyjne zwykłe jedzenie a niezwykle smaczne :)