Dzisiaj chciałam Wam pokazać naszą ulubioną zupę ogórkową. Jest to dzieło, które smakuje nawet największym niejadkom. Wszyscy uwielbiają tą zupę i się nią zajadają. Ponadto jest dobra na po weekendowe dolegliwości Miseczka takiej gorącej zupki napędza optymizmem na cały dzień.
– udko kurczaka;
– włoszczyzna;
– mała cebula;
– 6 średnich ziemniaków;
– 5 średnich kiszonych ogórków;
– 4 łyżki śmietany 30%
– sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego)
Wykonanie:
Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, wrzucić warzywa, doprawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Gdy mięso będzie już ugotowane wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki. Zagotować. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku.
Smacznego
Komentarzy: 6
agata napisał(a):
3 kw. 2013
Właśnie ją pałaszuję, jest świetna! Świetny przepis, prosty i smacznie wyszło.
Aga napisał(a):
3 kw. 2013
Cieszę się, że smakuje! Pozdrawiam
Paweł napisał(a):
29 mar 2013
Zjedz ogóra to ci się przeczyści rura 😉 Zupka git 😀
Anita napisał(a):
18 lut 2013
Ogórkowa to moja ulubiona zupka:)Też ją uwielbiam:)
Marta napisał(a):
18 lut 2013
Uwielbiam! 😀
Aga napisał(a):
18 lut 2013