Już jakiś czas temu wspominałam, że bardzo lubimy smaczne zupy. Teraz w szczególności lubię gotować zupy odkąd pojawiły się młode warzywa, a ich smak jest na prawdę smaczny. W związku z tym postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami.

Zupa jarzynowa

Składniki:

– 3 skrzydełka kurczaka;

– 3 młode marchewki;

– 2 ziemniaki;

– 1 pietruszka;

– 2 łodygi selera naciowego;

– 1 mały por;

– 1/2 brokułu;

– 2 ząbki czosnku;

– garść zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej);

– 2 łyżki masła;

– 3 łyżki śmietany 30 %;

– sól, pieprz

Wykonanie:

Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia.

Marchewkę umyć, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu.

Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut.

Czosnek posiekać, przesmażyć  na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)