Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a w związku z tym czas bab, babeczek i innych pyszności. Jest masa dostępnych przepisów na baby, ale trudno znaleźć „odchudzone” przepisy wielkanocne. Bardzo interesuję się różnymi potrawami i pomimo, że nie należę do osób odchudzających się ciekawią mnie zdrowe pomysły na słodycze. Powiem szczerze, że do tej pory myślałam, że na diecie trzeba jeść wyłącznie niesmaczne dania, a na dodatek niewielkie. W ciąży jadłam co chciałam i jeszcze mi to zostało, bo karmię, wmawiam sobie, że jak będę ja się stresować to i moje maleństwo dlatego nie przejmuję się dietą. Zacznę się martwić jak przestanę karmić i będzie bliżej wakacji :) A tymczasem dietetyczne babeczki, które są smaczne, zdrowe, delikatne!

Babeczki

Składniki:

– 4 jajka
– 2 łyżki skrobii/mąki kukurydzanej
– 2 łyżki zmielonych otrąb
– 150g jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4,5 łyżki słodzika
– 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać do nich słodzik i wciąż ubijać.  Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Wymieszać mąkę i otręby razem z proszkiem do pieczenia, dodać je do białek. Na końcu dodać jogurt. 2/3 masy wylać do formy, do pozostałej części dodać kakao. Wylać na pozostałą masę.
Ja piekłam malutkie babeczki i napełniałam foremkę do 2/3 jasną masą i 1/3 ciemną masą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 30 min.

Smacznego :)