Staram się na każdą domową uroczystość jak najwięcej przygotować sama. Ciasta, dania, torty. Gdy byłam w ciąży niestety w znacznym stopniu nie dawałam rady, ale teraz już znów mogę. Ostatnią uroczystością, która była w naszym domu był Chrzest Święty Ignacego – pierwotna data miała być w Wielkanoc, ale ze względu na pandemię musieliśmy tę datę zmienić i wybraliśmy bezpieczny sierpniowy dzień. Oczywiście tort nie jest idealny jak z cukierni, ale dokładnie wiem, co w tym torcie się znajduje. Oprócz znanych składników mam nadzieję, że za kilkanaście/kilkadziesiąt lat dzieci docenią to, co dziś ja doceniam – wspomnienia i serce włożone w przygotowania. Tort wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej z malinami i bitą śmietaną.
Składniki:
Biszkopt (tortownica 26-27cm)
- 7 jajek (rozmiar L)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Żółtka oddzielamy od białek. Białka umieszczamy w misce i miksujemy do chwili, aż utworzą jasną pianę. Wówczas, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, zaczynamy dodawać po łyżce cukru. (Każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednio dodana porcja całkowicie się rozpuści.) Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, a na sam koniec wlewamy wodę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Należy również robić to bardzo delikatnie, by ubita wcześniej masa jajeczna nie straciła swojej puszystości. Spód tortownicy o średnicy 26-27 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
Torownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min
Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął.
Przełożenie:
- 1,5 l śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam)
- 16 g cukru waniliowego
- cukier puder do smaku
- 500 malin
- 300 g masy kajmakowej
- 4 łyżki dżemu malinowego
Mocno schłodzoną kremówkę wlać do misy miksera dodać mascarpone (ja ubijam kremówkę w metalowej misie, którą zawsze wkładam do zamrażarki przed ubijaniem), ubijać, w trakcie ubijania dodać cukry i fixy. Ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Bitą śmietanę podzielić na trzy części, jedna trochę większa od pozostałych (na boki górę i dekorację)
Dodatkowo:
- opłatek spersonalizowany
- 200 g białej czekolady
- 100 ml kremówki 30 %
- niebieski barwnik
Białą czekoladę rozpuścić z kremówką i barwnikiem, odstawić do ostygnięcia
Tort przekroić na trzy części, na pierwszym blacie rozsmarować połowę kajmaku, 2 łyżki dżemu malinowego, ułożyć połowę malin i jedną część bitej śmietany. Powtórzyć z drugim blatem. Przykryć trzecim blatem. Wysmarować górę i boki tortu, zostawić część śmietany do dekoracji. Schłodzić tort około 30 minut. Na schłodzony tort dookoła polewać schłodzoną polewą z czekolady delikatnie spychając czekolade, żeby utworzyła sople. Ułożyć opłatek i udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!