Torty u nas są zawsze na specjalne okazje. Wybór tortu spoczywa na barkach Jubilata, a moim zadaniem jest sprawić, żeby Jubilat był szczęśliwy/szczęśliwa i staram się sprostać wymaganiom. W tym roku Zuzia na swoje 8 urodziny poprosiła tort oreo, bo są to jej ulubione ciasteczka. Tort najlepiej miał być czarny, tak, żeby wzbudzić zachwyt u dzieci. Urodziny były w sierpniu, ale w związku z tym, że mamy Małego Człowieka w domu publikowanie przepisów idzie opornie. W sierpniu możliwe były spotkania, więc koleżanki i koledzy byli zachwyceni tortem i był efekt „woooow”. Wydawać by się mogło, że każdy lubi ciastka oreo, ale mój Mąż nie jest ich zwolennikiem a mimo to powiedział, że na prawdę pyszny tort. Polecam dla małych i dużych Czarny tort z czarnym kremem:) Przepis podpatrzony u Sosny
Składniki
biszkopt:
– 5 jajek
– 150 g cukru
– 120 g mąki pszennej
– 1 łyżka zimnej wody
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki ciemnego kakao (użyłam czarne kakao)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– odrobina czarnego barwnika
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać kolejno po jednym żółtku, na końcu dodać wodę i odrobinę barwnika. W miseczce przesiać i wymieszać mąki, kakao i proszek do pieczenia. Do otrzymanej masy, dodawać partiami mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia cały czas mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt piec w 160°C przez 60-70 minut. Po upieczeniu ciasto w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na trzy równe blaty.
– 3 duże opakowania oreo (po 156g każde)
– 500 ml kremówki 36%
– 250 g mascarpone
– czarny barwnik spożywczy
– 3 czubate łyżki dżemu z owoców leśnych
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, odłożyć dwie łyżki do dekoracji, do reszty dodać pokruszone ciastka i barwnik i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Blaty tortu posmarować dżemem z owoców leśnych i gotowym kremem przełożyć blaty tortu. Zrobić kleksy z białej bitej śmietany i na każdym ułożyć połówkę ciasteczka.
Smacznego!