Nie wiem jak Wy, ale ja często mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym przypadku, gdy zobaczyłam przepis na strucla z serem i truskawkami na blogu everydayflavours od razu wiedziałam, że szybko wykorzystam ten przepis. Wyobrażałam sobie jak pachnie dom podczas pieczenia tej strucli i nie zawiodłam się. Ostatnio moja nieobecność była spowodowana natłokiem pracy, z czego z jednej strony się cieszę, a z drugiej brakowało mi takiej chwili wytchnienia i dziś wreszcie odetchnęłam pełną piersią. Zmiany jakiej dokonałam w przepisie, to zamiast masła dodałam olej, już tak przyzwyczaiłam się do jego stosowania w wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są :)

strucla z serem

 

Przepis cytuję:

CIASTO
– 130 ml letniego mleka
– 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 100 g oleju
– 425 g mąki pszennej typ 550
– 80 g drobnego cukru do wypieków
– 1 jajko
NADZIENIE
– 200 g twarogu półtłustego
– 40 g cukru pudru
– 50 ml śmietanki 30%
– 1 łyżeczka pasty waniliowej
– żółtko
– truskawki i brzoskwinie
strucla z serem i truskawkamibrązowy cukier
jajko do posmarowania wierzchu
Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili wbić w nie jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu aby wyrosło na około 2 godziny. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek, na plastry o szerokości około 2 cm. W środku umieścić nadzienie serowe oraz truskawki po czym całość posypać brązowym cukrem. Strucle zapleść układając na jej wierzchu naprzemiennie paski z prawej i lewej po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośniętą struclę posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż jej wierzch się zarumieni.
SMACZNEGO!!!