Nie wiem jak Wy, ale ja często mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym przypadku, gdy zobaczyłam przepis na strucla z serem i truskawkami na blogu everydayflavours od razu wiedziałam, że szybko wykorzystam ten przepis. Wyobrażałam sobie jak pachnie dom podczas pieczenia tej strucli i nie zawiodłam się. Ostatnio moja nieobecność była spowodowana natłokiem pracy, z czego z jednej strony się cieszę, a z drugiej brakowało mi takiej chwili wytchnienia i dziś wreszcie odetchnęłam pełną piersią. Zmiany jakiej dokonałam w przepisie, to zamiast masła dodałam olej, już tak przyzwyczaiłam się do jego stosowania w wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są
Przepis cytuję:
CIASTO
– 130 ml letniego mleka
– 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 100 g oleju
– 425 g mąki pszennej typ 550
– 80 g drobnego cukru do wypieków
– 1 jajko
NADZIENIE
– 200 g twarogu półtłustego
– 40 g cukru pudru
– 50 ml śmietanki 30%
– 1 łyżeczka pasty waniliowej
– żółtko
– truskawki i brzoskwinie
– brązowy cukier
jajko do posmarowania wierzchu
Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili wbić w nie jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu aby wyrosło na około 2 godziny. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek, na plastry o szerokości około 2 cm. W środku umieścić nadzienie serowe oraz truskawki po czym całość posypać brązowym cukrem. Strucle zapleść układając na jej wierzchu naprzemiennie paski z prawej i lewej po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośniętą struclę posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż jej wierzch się zarumieni.
SMACZNEGO!!!
Komentarzy: 16
kulinarny blog samanthy napisał(a):
10 wrz 2014
Wyborne smaki i wspaniała strucla. Pozdrawiam serdecznie
Aga napisał(a):
20 wrz 2014
Dziękuje i pozdrawiam ciepło!
Magda C. napisał(a):
26 sie 2014
Przepysznie wygląda ta strucla
Aga napisał(a):
8 wrz 2014
Była pyszna, polecam do wypróbowania
Małgorzata K napisał(a):
20 sie 2014
kurcze, ale mi smaka narobiłaś
Aga napisał(a):
21 sie 2014
Polecam do wypróbowania!
ugotujmyto.pl napisał(a):
20 sie 2014
Ale cudeńko!
Aga napisał(a):
21 sie 2014
Bardzo mi miło
Sosna napisał(a):
20 sie 2014
Wygląda bajecznie 😀
Aga napisał(a):
21 sie 2014
Dziękuję
Marta napisał(a):
18 sie 2014
Ale to musi być pyszne!:)
Aga napisał(a):
19 sie 2014
Jest pyszne
wenus-lifestyle napisał(a):
1 sie 2014
Wow, wygląda rewelacyjnie <3
Aga napisał(a):
2 sie 2014
Dziękuję
dżemdżus napisał(a):
16 lip 2014
Ja mam tak, że widzę przepis, zapisuję , odkładam na kupkę do zrobienia (kupka wielka i wcale nie maleje) Do tego kolekcjonuję książki kucharskie i chyba przez całe swoje życie nie dam rady zrobić tych wszystkich przepisów które bym chciała. Ciasto wygląda przepysznie i przepis ląduje na kupce do zrobienia ale na samym wierzchu
Aga napisał(a):
18 lip 2014
Oj u mnie ta kupka przepisów też wciąż rośnie, ale niektóre są takie, że muszę wypróbować „teraz, natychmiast”. Przepis polecam, bo ciasto pyszne!