Jestem mamą karmiącą… moje dziecko jest wrażliwe na to co jem, więc muszę uważać. Mało smażonego, co akurat wyjdzie mi na zdrowie. Dzisiaj zapraszam na szybki obiad – pulpety z indyka, próbowałam różnych wersji mięsa – bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad :)

pulpety_indyk

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 duże pieczarki
  • pół pęczka koperku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, szczypta mielonej papryki słodkiej, pieprz ziołowy
  • 750 ml bulionu
  • łyżka mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać do sosu. Podawać z kaszą lub ziemniakami posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

pulpety

indyk