Święta za pasem, nie mam czasu stać w kolejkach, bo moje małe dziecko wytrzymuje beze mnie krótko. W związku z tym muszę piec i gotować z tego co mam. Plus taki, że zużywam wszystkie zapasy, minus często brakuje mi składników na coś na co akurat mam ochotę. Dzisiaj zapraszam Was na babkę… babka na oleju ze składników, które podejrzewam każdy ma w domu. Pyszna i szybka w wykonaniu. Zapraszam!babka na oleju

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 łyżek mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą masę powoli dodając cukier – mi zajęło to około 15 minut. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach.

Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.

Babkę studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego!

babka