Jestem mamą karmiącą… moje dziecko jest wrażliwe na to co jem, więc muszę uważać. Mało smażonego, co akurat wyjdzie mi na zdrowie. Dzisiaj zapraszam na szybki obiad – pulpety z indyka, próbowałam różnych wersji mięsa – bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 średnie marchewki
- 2 duże pieczarki
- pół pęczka koperku
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, szczypta mielonej papryki słodkiej, pieprz ziołowy
- 750 ml bulionu
- łyżka mąki
- łyżka kwaśnej śmietany
- natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać do sosu. Podawać z kaszą lub ziemniakami posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego