Miałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną, czy dżemem, jednym słowem pasuje do wszystkiego. Przepis znalazłam u Tosi
Przepis dokładnie cytuję:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- żółtko do posmarowania wierzchu
- łyżeczka sezamu lub maku
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
- Ciasto dzielimy na 3 kule.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin).
- Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi).
- Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.
Komentarzy: 2
Samantha napisał(a):
7 maja 2013
Chlebek bardzo smakowity i pięknie wyrośnięty !
Aga napisał(a):
11 maja 2013
Dziękuję!