Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś wyjątkowo klasycznego. Powiem szczerze, że pamiętając smaki dzieciństwa długo bałam się zrobić placki ziemniaczane. Pamiętam jak pytałam Mamy w jakich proporcjach trzeba dodawać poszczególne składniki, a odpowiedź była klasyczna dla doświadczonych osób, ze wszystko na oko Na początku miałam problem, co to znaczy na oko, aż w końcu udało mi się dojść do proporcji. Obecnie placki wychodzą na prawdę smaczne i takie, jak pamiętam
Składniki:
– 1 kg ziemniaków;
– mała cebula;
– 2 łyżki mąki;
– 1 jajko;
– sól, pieprz;
– olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić wodę, która powstała przy tarciu ziemniaków. Cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ziemniaki, cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz.
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami: śmietaną, cukrem lub keczupem
Tradycyjne zwykłe jedzenie a niezwykle smaczne
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
20 lut 2013
Pyszne:)
Anita napisał(a):
20 lut 2013
Wyglądają bardzo apetycznie:)