Jak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą. Muszę przyznać, że efekt był zdumiewający, a wszyscy moi domownicy zajadali się ze smakiem
– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
– 7 g suszonych drożdży;
– szczypta soli;
– 2 łyżki oleju;
– 1 łyżka miodu;
– 160 ml ciepłej wody;
– 1 łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Cienko rozwałkować, tworząc kształt okrągły lub owalny. Posmarować roztopionym masłem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 230 st. C, przez 15 minut, do zarumienienia.
Ja podałam z warzywami oraz podsmażonymi kawałkami kurczaka. Osobno podałam keczup i sos czosnkowy.
Smacznego
Komentarzy: 3
Anita napisał(a):
18 lut 2013
Super!!!:)
Samantha napisał(a):
18 lut 2013
Miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu ! Oczywiście chlebki pita można wypiekać również z mąki pełnoziarnistej, też są bardzo smaczne !!!
Pięknie wyrósł, tylko troszkę się przypalił Pozdrawiam
Aga napisał(a):
19 lut 2013
Dziękuję i pozdrawiam