Ostatnio zajadałam się samymi ciężkimi potrawami, dużo kalorii, bitej śmietany, czekolady, na obiad też nie najzdrowiej. Postanowiłam troszkę coś odmienić. Zastanawiałam się, czy mój eksperyment wyjdzie smaczny i zaakceptowany przez resztę rodziny. Na szczęście wszyscy byli zadowoleni a zdrowe muffinki zniknęły w błyskawicznym tempie. Moja mała pociecha zajadała się nimi z ogromnym apetytem. Muffinki przygotowuje się błyskawicznie, co przy obecnym, zabieganym trybie życia jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Słodko, smacznie i zdrowo!

Muffinki z jagodami

Składniki:

– 1,5 szklanki zmielonych otrębów pszennych;

– 0,5 szklanki mąki pszennej;

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

– 2 łyżki stewii w proszku;

– miąższ z połowy wanilii;

– 0,5 szklanki oleju rzepakowego;

– 1 jajko;

– 1 szklanka mleka;

– 1 szklanka jagód;

– sól

Wykonanie:

W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (otręby, mąkę, proszek do pieczenia, stewię, miąższ z wanilii, szczyptę soli), wymieszać.

W osobnym naczyniu wbić jajko, rozkłócić rózgą, wlać mleko oraz olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać.

Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem do 2/3 wysokości.

Piec około 30 minut w temp. 170 stopni.

Smacznego :)