Ostatnio zajadałam się samymi ciężkimi potrawami, dużo kalorii, bitej śmietany, czekolady, na obiad też nie najzdrowiej. Postanowiłam troszkę coś odmienić. Zastanawiałam się, czy mój eksperyment wyjdzie smaczny i zaakceptowany przez resztę rodziny. Na szczęście wszyscy byli zadowoleni a zdrowe muffinki zniknęły w błyskawicznym tempie. Moja mała pociecha zajadała się nimi z ogromnym apetytem. Muffinki przygotowuje się błyskawicznie, co przy obecnym, zabieganym trybie życia jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Słodko, smacznie i zdrowo!
Składniki:
– 1,5 szklanki zmielonych otrębów pszennych;
– 0,5 szklanki mąki pszennej;
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 2 łyżki stewii w proszku;
– miąższ z połowy wanilii;
– 0,5 szklanki oleju rzepakowego;
– 1 jajko;
– 1 szklanka mleka;
– 1 szklanka jagód;
– sól
Wykonanie:
W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (otręby, mąkę, proszek do pieczenia, stewię, miąższ z wanilii, szczyptę soli), wymieszać.
W osobnym naczyniu wbić jajko, rozkłócić rózgą, wlać mleko oraz olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem do 2/3 wysokości.
Piec około 30 minut w temp. 170 stopni.
Smacznego
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
24 lip 2013
Bardzo fajna propozycja
Samantha napisał(a):
21 lip 2013
Też jestem zwolenniczką takich zdrowych wypieków, mocno kremowe zawsze serwuję przyjaciołom, no może z małymi wyjątkami, przepysznie wyglądają
Aga napisał(a):
21 lip 2013
Zdrowe też może być pyszne
Olcik napisał(a):
19 lip 2013
mniam, zdrowo i pysznie :)Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!