Coraz więcej przepisów wpasowujących się w Święta Wielkanocne. Ja dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki chlebowe na kefirze. Już raz piekłam miseczki chlebowe, ale te wydają mi się lepsze. Utrzymują świeżość długo, smak chleba jest taki lekki, a skórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę.
Składniki:
– 700 g mąki pszennej typ 750;
– 390 ml kefiru;
– 160 ml wody;
– 40 g drożdży;
– 2 łyżeczki soli;
– 1 łyżeczka cukru;
– 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać ciepłą wodę i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, kefir w temperaturze pokojowej oraz olej, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdej oderwać mały kawałek na uchwyt. Miseczki mocno spłaszczyć i formować sakiewki. Ułożyć łączeniem do dołu, odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie powtórzyć spłaszczanie i formowanie sakiewek. Ułożyć na papierze do pieczenia, nałożyć „uchwyty”, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 12
Agnieszka napisał(a):
28 mar 2015
Pięknie się prezentują :)Koniecznie muszą się u mnie pojawić na święta Pozdrawiam
Aga napisał(a):
28 mar 2015
Polecam do wypróbowania! Pozdrawiam
kulinarny blog samanthy napisał(a):
25 mar 2015
Idealne do żurku
Aga napisał(a):
25 mar 2015
To prawda
napiecyku napisał(a):
25 mar 2015
Przepis zapisałam, na święta jak znalazł
Aga napisał(a):
25 mar 2015
Cieszę się Polecam do wypróbowania
cookiemonster napisał(a):
25 mar 2015
O bardzo przydatne! Do Wielkanocnego żurku takie miseczki są idealne ! Super
Aga napisał(a):
25 mar 2015
Dziękuję! Faktycznie do żurku są idealne i w smaku pyszne Pozdrawiam!
Marta napisał(a):
25 mar 2015
Pięknie Ci wyszły!
Aga napisał(a):
25 mar 2015
Dziękuję:) Zachęcam do wypróbowania, zupa w takich miseczkach jest pyszna
Meg napisał(a):
24 mar 2015
Żurek w chlebie i to domowego wypieku – lepiej być nie może 😀
Aga napisał(a):
25 mar 2015
To prawda