Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się z wielką chęcią nie tylko w Wielkanoc. Jest kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem chrzanu, który podkreśla jej smak. Długo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt.

żurek w chlebie

Składniki:

– 5 surowych białych kiełbas;

– 1 włoszczyzna;

– 5 kulek ziela angielskiego;

– 3 liście laurowe;

– 3 l wody;

owsiany zakwas na żurek;

– ząbek czosnku w łupince;

– czubata łyżeczka tartego chrzanu;

– sól, pieprz;

– 1/4 szklanki śmietany 30%

– majeranek;

Wykonanie:

Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, gotować około 15 minut, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dodał łyżkę majeranku, dodać śmietanę.

Podawać najlepiej w miseczkach chlebowych z jajkiem. Posypać majerankiem.

[cookd]

Smacznego :)

żurek
miseczki chlebowe
Wielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne Smaki - edycja V