Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczywo i różne wytwory podobne Dobrze, że nie pracuje w piekarni, bo pewnie bym wszystko wyjadała. Staram się w domu jak najwięcej piec sama, ale ciągle się uczę i jest to dla mnie nie małe wyzwanie. Wspominałam Wam wcześniej, że uwielbiam zupy, ale oczywiście nie lubię myć miseczek po zupach. Wiążąc obydwa fakty postanowiłam upiec miseczki chlebowe. Wyszły delikatne i bardzo smaczne. Zupa nie wyciekła. Ja zostawiłam sporą część tego wnętrza nie mając pewności, czy nie przecieknie, ale następnym razem wydrążę jeszcze więcej a tylko niedużą warstewkę ugniotę na dnie i po bokach. Domowe pieczywo jest niezastąpione. Poza tym taka miseczka będzie idealna na zbliżającą się Wielkanoc!
Składniki:
– 3,5 szklanki mąki;
– pół łyżki mąki kukurydzianej;
– ponad 1 szklanka wody (ok.300 g);
– 2 łyżki oliwy;
– 1 łyżeczka soli;
– 1 białko;
– 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
– 1 żółtko do smarowania;
Wykonanie:
Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić na 3-4 części. Z każdej części odjąć malutki kawałek, żeby uformować kulkę na wierzchu miseczki. Rozpłaszczyć każdą na kształt koła i zbierać brzegi do środka, tak, jakbym chciała uformować sakiewkę. Jeszcze raz rozpłaszczyć i znowu tak samo. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry. Ułożyć na blasze łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut.
Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut (aż będą rumiane).
Po ostygnięciu odciąć górę i wydrążyć.
Smacznego
Komentarzy: 5
J.R. napisał(a):
22 kw. 2014
Aga chlebki wypadły wspaniale!!! Zrobiłam ich 12 na śniadanie wielkanocne i rodzina nie mogła się nadziwić, że sama upiekłam takie kształtne i smaczne miseczki chlebowe. Dziękuję Ci bardzo za Twój przepis!
Według mnie jednak chlebki miały bardzo delikatny smak i zastanawiam się czym by go wzbogacić na przyszłość…
Aga napisał(a):
23 kw. 2014
Bardzo się cieszę, że smakowały, dla takich komentarzy wiem, że warto się starać
Rzeczywiście są delikatne, ale to dlatego, że ja zawsze do nich wlewam zupy o wyrazistym smaku. Można oczywiście dodać do ciasta ziół, odrobinę chrzanu, musztardy, wedle uznania i smaku
Pozdrawiam ciepło!
J.R. napisał(a):
15 kw. 2014
Cześć Aga!
Bardzo się cieszę, że znalazłam Twoją stronę. Widzę, że – tak jak ja – lubisz wprowadzać nowości w kuchni, ale nie jesteś zaprawioną zawodową kucharką. Twój przepis na chlebki chciałabym wykorzystać w tym roku na Wielkanoc, mam jednak kilka pytań.
Po tym, gdy 2 razy zrobię sakiewkę ciasta jak mam je uformować, by wyszły miseczki – myślałam, że w kulki, ale piszesz, by ułożyć łączeniem do dołu. Skąd mam wziąć to łączenie?
Z podanych składników wychodzą 3-4 miseczki, tak? Możesz napisać jakiej są mniej więcej wielkości? (muszę zrobić ich łącznie 12 :/)
Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
Aga napisał(a):
15 kw. 2014
Bardzo mi miło czytać Twoje słowa.
Mam nadzieję, że udało mi się naświetlić
Pozdrawiam serdecznie, gdybyś miała więcej pytań zapraszam ![:)](http://dom-agi.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Gdy dwukrotnie uformujesz sakiewki to zagnieć tą sakiewkę na kształt kuli i miejsce które byłoby „wiązaniem sakiewki” ułóż na spodzie (po zrobieniu sakiewki, odwróć je:)). Ja rozpłaszczam zawsze troszkę wszystkie zewnętrzne części zawijam do środka, to miejsce do którego zawijam to jest to łaczenie, dzięki czemu lepiej rośnie w górę. Tak 3-4 spore miseczki. Możesz zrobić mniejsze, jeżeli ma to być jako przystawka wyjdzie 5. Ja robiłam duże, średnica po upieczeniu około 18 cm, wysokość około 13 cm
Marta napisał(a):
10 mar 2013
Świetny pomysł!![:)](http://dom-agi.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)