Czekoladowo, ja nie umiem się oprzeć czekoladzie, bitej śmietanie i mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już nie tylko zajmuję się domem i dziećmi, ale zaczynam rozwijać się zawodowo. Skończyłam studia z pasją i w tym kierunku się rozwijam. Założyłam firmę, projektowanie instalacji sanitarnych, a tu odnośnik do mojej firmy, jestem z niej dumna, a nazywa się AJ-INSTAL, jeżeli jesteście ciekawi to zapraszam. Uważam, że życie składa się przede wszystkim z małych wydarzeń i z takich małych rzeczy trzeba się cieszyć i je doceniać. Ja się cieszę, że się rozwijam, ale również cieszę się z innych powodów :)

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto:

– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej;

– 1,5 szklanki cukru do wypieków;

– 3/4 szklanki kakao;

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej;

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

– pół łyżeczki soli;

– 1 szklanka maślanki lub kefiru;

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego;

– 2 duże jajka;

– 1 łyżka cukru wanilinowego;

– 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy inki

Wykonanie:

Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, proszek, sól.

Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.

Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut.

Masa śmietanowa:

– 300 ml śmietany 36%;

– 250 g serka mascarpone;

– łyżka cukru pudru;

Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana.

Polewa czekoladowa:

– pół szklanki kremówki;

– 100 g mlecznej czekolady;

– 70 g gorzkiej czekolady;

– pół łyżeczki kawy inki

Dodatkowo:

– truskawki do dekoracji

Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.

Ja ciasto piekłam wieczorem i przez noc dobrze mi wystygło i wtedy przekładałam je masą śmietanową. Gdy wykonałam polewę chwilę czekałam, aż lekko przestygnie i polałam nią ciasto. Wstawiłam do lodówki i gdy polewa była już chłodna udekorowałam ciasto resztą bitej śmietany i truskawkami.

Wyszło PYSZNE! Polecam :)

Czekoladowe