Coś innego, urozmaicenie dla sezonowych owoców. Ogólnie charlotte ma dookoła biszkopty, mi się kojarzy przede wszystkim z truskawkami. Miałam małą puszkę moreli, pomyślałam, że do czegoś mogę ją wykorzystać i jest. Deser pyszny, lekki, tuczący. Zdecydowanie masa jest słodka, ale morele ją świetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam!
Składniki:
– 15 dag mascarpone;
– 1 cytryna;
– 5 płaskich łyżek cukru;
– 2 łyżki żelatyny;
– 125 ml kremówki;
– mała puszka moreli;
– melisa, rurki waflowe do dekoracji
Wykonanie:
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetrzyj skórkę na tarce, wyciśnij sok. Sok z cytryny, cukier, mascarpone. Żelatynę rozpuść w odrobinie letniej wody, domieszaj do niej 2 łyżki mascarpone, a następnie zmiksuj z resztą serka. Odstawić w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć.
Kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj z tężejącą masą. Foremki wyłożyć folią, napełnić masą, zostawić do całkowitego stężenia, usunąć folię.
Morele zmiksować z odrobiną zalewny na sos. Deser wyłożyć na talerze, polej sosem, ozdób rurkami i miętą.
Smacznego
Komentarzy: 3
Ola napisał(a):
16 lip 2013
wyglądają pysznie pozdrawiam i polecam dania na grilla http://www.zgrilla.pl/mlode-ziemniaki-z-grilla/
Aga napisał(a):
19 lip 2013
Dziękuję i pozdrawiam
Marta napisał(a):
10 lip 2013
Bardzo smakowicie