Uwielbiam domowe pieczywo. Dokładnie wiem wtedy, co w nim się znajduje i ze spokojem mogę podać je moim dzieciom. Od dzieciństwa lubię bułki z ziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki razowe.
Składniki:
– 1 ½ szklanki mąki pszennej;
– 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej;
– 1 ½ szklanki wody;
– 15g świeżych drożdży;
– 3 łyżki oleju rzepakowego;
– 3 łyżki słonecznika + garść do obtoczenia;
– 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut.
Smacznego
Komentarzy: 6
Bo napisał(a):
11 paź 2013
Niestety tym razem buleczki nie beda mogly trafic do brzuszkow wyglada na to, ze temperatura pieczenia byla za niska. Przy wypiekach z maki razowej teperatura pieczenia powinna byc wysoka na poczatku, a pozniej powinno sie zmniejszyc. No, coz przeoczylam ten szczegol….. Jednak sam przepis jest dobry, prosty i ciasto wyrabia sie przyjemnie
Aga napisał(a):
12 paź 2013
Niestety temperatury trzeba pilnować, następnym razem na pewno się uda
Marta napisał(a):
24 lip 2013
Super alternatywa dla sklepowego pieczywa
Aga napisał(a):
7 sie 2013
Domowe, najlepsze:)
Klaudia napisał(a):
14 lip 2013
Piękne bułeczki, już sobie wyobrażam jak pachną
Aga napisał(a):
15 lip 2013
Zapach wypiekanych bułek w domu jest świetny