Wielkanoc coraz bliżej, więc powoli już można eksperymentować z przepisami wielkanocnymi. Tym razem chciałam Wam zaproponować brownie w skorupce. Inspiracje znalazłam na jednej ze stron ze zdjęciami kulinarnymi, nie zapisałam jakiej, mam tylko obraz w głowie Dzieciom się niezwykle spodobał ten pomysł, zaczynając już od malowania jaj, przez opróżnianie jaj przez małą dziurkę poprzez napełnianie ciastem i później zajadanie słodkich jaj jak prawdziwych na twardo. Radochy co nie miara nie tylko dla małych smakoszy, ale i dla dużych, którzy niepewnie podchodzili do tego deseru. Pytania były różne, od takich, czy to jadalne, kończąc na tym czy skorupki są z prawdziwych jaj. Brownie w skorupkach wymaga trochę pracy, ale efekt jest warty tego wszystkiego!
Składniki:
– 60 g oleju;
– 40 g brązowego cukru;
– 50 g cukru;
– 60 g gorzkiej czekolady;
– 1 łyżka miodu;
– 2 jajka;
– 1 łyżka cukru waniliowego;
– 40 g mąki pszennej;
– 2 łyżki kakao;
– 8 skorupek jaj
Wykonanie:
W celu przygotowania skorupek, zrobić dziurę od spodu jajka ostrym nożem i powiększyć ją do średnicy około 1 cm. Wylać jajko ze skorupki. Wymyć wnętrze, zalać wrzątkiem, tak, żeby woda nalała się do wnętrza jaj i gotować około 5 minut. Wylać wodę, wysuszyć.
Olej, cukry, miód i czekoladę umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia. Po lekkim wystygnięciu dodać jajka i wymieszać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do rondla i połączyć.
Formę na muffinki wyścielić folią aluminiową robiąc szczelne korytka. Włożyć jajka, tak, żeby się nie przewracały. Napełniać skorupki do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Niektóre jajka dekorowałam rozpuszczoną czekoladą karmelową i posypywałam posypką cukrową. Takie najbardziej smakowały dzieciom
[cookd]
Smacznego!
Komentarzy: 6
Ola napisał(a):
2 kw. 2015
świetny pomysł, muszę kiedyś wypróbować 😉
Aga napisał(a):
2 kw. 2015
Dziękuję, polecam do wypróbowania
Marta napisał(a):
17 mar 2015
Super pomysł
Aga napisał(a):
18 mar 2015
Dziękuję!
babeczka napisał(a):
15 mar 2015
Ojej, a to dopiero ciekawy pomysł!
Aga napisał(a):
15 mar 2015
Dziękuję! Cieszę się, że się podoba