Ostatnio jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Makaron z boczkiem i pieczarkami jest jednym z tych dań, które przygotowuje się błyskawicznie i smakuje na prawdę pysznie. Ogólnie dania z makaronem bardzo nam smakują, makaron w różnych postaciach jest nie tylko pyszny, ale łatwy w przygotowaniu. Dzisiejsza moja propozycja składa się z boczku, najlepiej, gdy jest surowy i wędzony. Podczas smażenia uwalnia się niezwykły aromat, który unosi się w całym mieszkaniu, uwielbiam wędzone mięsa, ich smak i zapach zaspokaja całe zapotrzebowanie na sól w tej potrawie. Pieczarki, które podsmażamy z boczkiem nie stają się mdłe, ładnie przechodzą smakiem boczku, podkreślając go. Makaron z boczkiem i pieczarkami przygotowuje się stosunkowo szybko, dzięki czemu jest to idealna propozycja na obiad w trakcie zapracowanego tygodnia.

makaron z boczkiem i sosem pieczarkowym

Składniki:

– 25 dag boczku wędzonego;

– 40 dag pieczarek;

– 1 duża cebula;

– 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe);

– 1/2 szklanki śmietany 30%;

– 1/3 szklanki mleka;

– 5 łyżek posiekanej natki pietruszki;

– sól i pieprz do smaku;

– 40 dag makaronu tagliatelle;

Wykonanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku, zezłocić. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do boczku, smażyć około 15 minut. Makaron ugotować. Do boczku z pieczarkami wlać śmietanę i mleko, dusić około 5-10 minut, dodać 4 łyżki pietruszki. Dorzuć do sosu makaron, wszystko smażyć razem około 5 minut, tak, żeby makaron cały pokrył się sosem. Doprawić solą i pieprzem, posypać pozostałą pietruszką.

Smacznego!

[cookd]

makaron