Coraz popularniejsze jest zjadanie różnego rodzaju sałatek, co jest oczywiście bardzo fajną zmianą w naszym społeczeństwie. Osobiście nie wyobrażam sobie obiadu bez sałatki, czy surówki. Ponadto sałatki niezwykle często goszczą u nas przy okazji różnych uroczystości, imprez, czy spotkań towarzyskich. Cieszę się zawszę, gdy mimo tego, że ilość tego rodzaju dań jest zawsze dość spora, to zostaje najczęściej spożyta z wielką radością. Na początku jest wielkie zdziwienie po co taka ilość „trawy”, ale sałatki zawsze zostają właściwie do końca zjedzone.
Dziś chciałabym polecić Wam sałatkę z fetą.
Składniki:
– gotowa mieszanka sałat (tu użyta taka z roszponką);
– po 1 małej papryce żółtej i czerwonej;
– opakowanie fety;
– mała czerwona cebula;
– ewentualnie zielone lub czarne oliwki;
– 100g uprażonego słoneczniku;
– sos grecki;
– sos francuski lub włoski
Wykonanie:
Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego:)
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
4 lut 2013
Aga pędzisz z dodawaniem przepisów jak burza! sałatka pyszna
Aga napisał(a):
4 lut 2013
Akurat mieliśmy gości więc wszystko publikuje, a teraz mam większy zapał, żeby eksperymentować w kuchni i w domu:)