Coraz popularniejsze jest zjadanie różnego rodzaju sałatek, co jest oczywiście bardzo fajną zmianą w naszym społeczeństwie. Osobiście nie wyobrażam sobie obiadu bez sałatki, czy surówki. Ponadto sałatki niezwykle często goszczą u nas przy okazji różnych uroczystości, imprez, czy spotkań towarzyskich. Cieszę się zawszę, gdy mimo tego, że ilość tego rodzaju dań jest zawsze dość spora, to zostaje najczęściej spożyta z wielką radością. Na początku jest wielkie zdziwienie po co taka ilość „trawy”, ale sałatki zawsze zostają właściwie do końca zjedzone.

Dziś chciałabym polecić Wam sałatkę z fetą.

100_9060

 

Składniki:

– gotowa mieszanka sałat (tu użyta taka z roszponką);

– po 1 małej papryce żółtej i czerwonej;

– opakowanie fety;

– mała czerwona cebula;

– ewentualnie zielone lub czarne oliwki;

– 100g uprażonego słoneczniku;

– sos grecki;

– sos francuski lub włoski

Wykonanie:

Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem.

Smacznego:)