Już jakiś czas temu wspominałam, że bardzo lubimy smaczne zupy. Teraz w szczególności lubię gotować zupy odkąd pojawiły się młode warzywa, a ich smak jest na prawdę smaczny. W związku z tym postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami.
Składniki:
– 3 skrzydełka kurczaka;
– 3 młode marchewki;
– 2 ziemniaki;
– 1 pietruszka;
– 2 łodygi selera naciowego;
– 1 mały por;
– 1/2 brokułu;
– 2 ząbki czosnku;
– garść zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej);
– 2 łyżki masła;
– 3 łyżki śmietany 30 %;
– sól, pieprz
Wykonanie:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia.
Marchewkę umyć, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu.
Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut.
Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego