Dzisiaj sobota, ten dzień kojarzy mi się z dzieciństwa ze wspólnymi śniadaniami oraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie do gustu. Ponadto przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo czasu
Składniki:
– 3 jajka, sól;
– 2/3 szklanki cukru;
– 6 łyżek mąki;
– 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki kakao;
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
– słoik konfitur wiśniowych;
– 500 ml kremówki;
– 2 opakowania cukru wanilinowego;
– cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i czterema łyżkami wody. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier (odłożyć 1-2 łyżki), następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Wymieszać mąkę, proszek budyniowy, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
Wydrążyć środek biszkoptu, pozostawiając około centymetrową warstwę na spodzie i po bokach. Napełnij częścią konfitur. Kremówkę z resztą cukru oraz z cukrem wanilinowym ubić na sztywno. Uformować na biszkopcie śmietanowy kopiec. Rozłożyć na nim resztą konfitur. Wydrążony biszkopt pokruszyć i posypać kopiec. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
18 lut 2013
Chętnie bym zjadła jak Ty to robisz, że kremówka w ogóle Ci nie opada? ja mimo, że stosuję wszystkie prawidłowości jakie znam na jej temat, zawsze mam z tym problem
Aga napisał(a):
18 lut 2013
Był pyszny, zniknął błyskawicznie. Zawsze stosuje kremówki 36% i nic więcej oprócz cukru do niej nie dodaję i nigdy mi nie opada
Samantha napisał(a):
17 lut 2013
Pysznie kremowe ciasto ! Wisnie i czekolada, to fantastyczne połączenie smaków i zawsze idealnie pasuje !!! Pozdrawiam
Aga napisał(a):
18 lut 2013
Dziękuję i pozdrawiam