Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się z wielką chęcią nie tylko w Wielkanoc. Jest kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem chrzanu, który podkreśla jej smak. Długo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt.
Składniki:
– 5 surowych białych kiełbas;
– 1 włoszczyzna;
– 5 kulek ziela angielskiego;
– 3 liście laurowe;
– 3 l wody;
– ząbek czosnku w łupince;
– czubata łyżeczka tartego chrzanu;
– sól, pieprz;
– 1/4 szklanki śmietany 30%
– majeranek;
Wykonanie:
Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, gotować około 15 minut, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dodał łyżkę majeranku, dodać śmietanę.
Podawać najlepiej w miseczkach chlebowych z jajkiem. Posypać majerankiem.
[cookd]
Smacznego
Komentarzy: 8
Marta napisał(a):
1 kw. 2015
Wspaniale podany
Aga napisał(a):
1 kw. 2015
Dziękuję
dżemdżus napisał(a):
26 mar 2015
koniecznie muszę przygotować według Twojego przepisu te miseczki chlebowe 😉 Wypełnienie zresztą też
Aga napisał(a):
27 mar 2015
Polecam do wypróbowania!
Zakochana babeczka napisał(a):
26 mar 2015
A za mną właśnie chodzi, taki żurek w chlebku z białą kiełbasą i jajkiem..
Cudowny smak ^^
Pozdrawiam
Aga napisał(a):
27 mar 2015
Ojj tak, domowy żurek jest pyszny! Pozdrawiam
kulinarny blog samanthy napisał(a):
25 mar 2015
Przepyszny żurek, w chlebku jeszcze lepszy
Aga napisał(a):
25 mar 2015
Dziękuję