Eksperymentów ze szparagami jak obiecałam ciąg dalszy. Powiem szczerze, że nie do końca wiedziałam jaki efekt chcę uzyskać. Kupiłam pęczek białych szparagów i postanowiłam przyrządzić zupę. Ku mojemu zaskoczeniu efekt był pyszny a wszyscy domownicy włącznie z najmłodszą zajadali się ze smakiem. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że warto eksperymentować w kuchni i poszerzać swoje horyzonty!

Chciałam wszystkim podziękować za wzięcie udziału w konkursie. Wybór najciekawszych odpowiedzi był na prawdę trudny, ale po konsultacjach podjęłam decyzję!

1 miejsce Andrzej

2 miejsce Aleksandra

3 miejsce Justyna

Wszystkim bardzo serdecznie gratuluję i w najbliższym czasie skontaktuję się mailowo!

A oto przepis na zupęzupa szparagowa

Składniki:

– korpus i skrzydełko kurczaka;

– 0,5 kg ziemniaków;

– pęczek białych szparagów;

– marchewka;

– cebula

– kawałek selera, 2 pietruszki;

– por;

– 1/4 szklanki śmietany 30%

– sól, pieprz, 7 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczypta lubczyku

Wykonanie:

Korpus i skrzydełko oczyścić, zalać 2,5 litra zimnej wody,dodać sól, zagotować. Oczyścić z szumowin. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać do wywaru. Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę dodać do zupy wraz z przyprawami. Dodać por. Gotować do miękkości. Szparagi obrać, pokroić w kawałki i gotować aż zmiękną. Gotowanie szparagów do miękkości zajęło około 30 minut.

Zabielić śmietaną.

Smacznego :)

zupa ze szparagów