Nie wiem co to za problem, gdy ma się domu dzieciaczki – niejadki, na szczęście nie mam tego problemu. Moje maluchy pochłaniają właściwie wszystko, co by im się nie podało. Najważniejsze, żeby było sycące. Gdy na obiad jest zupa typu rosół, po godzinie słyszę pytanie „kiedy obiad?”, więc gdy gotuję zupę musi być sycąca, na mięsie, które oczywiście zostaje wyjedzone z zupy :) Najczęściej do zupy dodaję makaron, ryż, czasami robię kluski, ale tym razem postanowiłam dodać kaszę pęczak, która w zupie pięknie się ugotowała oraz soczewicę czerwoną, która właściwie zagęściła pyszną zupę pomidorową. Zupa ta jest przyprawiona dodatkowo papryką słodką w płatkach, która daje niesamowitego aromatu,  podana jest z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki.

pomidorowa_01

Składniki:

  • 2,5 l wody;
  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sól, pieprz, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, łyżka suszonego lubczyku,
  • cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego Łowicz
  • cukier
  • 1 łyżeczka papryki w płatkach
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 5 suszonych pomidorów
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Ćwiartkę kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, w tym czasie obrać i pokroić warzywa, cebulę opalić. Gdy woda zacznie wrzeć dodać warzywa i przyprawy, gotować wywar 2 godziny. Jest to proces czasochłonny, ale jak dla mnie taki bulion jest niezwykle esencjonalny i jest najlepszą bazą pod zupy. Po tym czasie dodać soczewicę i kaszę i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko około 10 minut.

Zupę podajemy z suszonymi pomidorami, oraz posiekaną natką pietruszki, można podać ze śmietaną lub jeść bez śmietany :)

Smacznego!

zupa_01
Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!