Zupa gulaszowa kojarzy mi się z podróżami, albo ze zlotami motocyklowymi. Taki rodzaj dania, które się uwielbia, a które sama bałam się zrobić. Wiem, że P. również uwielbia to danie i chciałam zrobić mu przyjemność i postanowiłam sama je ugotować. Wyszło bardzo smacznie. Już nie będę się bała próbować gotować samodzielnie moich ulubionych smaków :) Można dodać do takiej zupy ziemniaki, my jedliśmy ją z domowym ciepłym chlebem. Zanurzona piętka… pycha.

Zupa gulaszowa

Składniki:

– 0,6 kg mięsa wieprzowego gulaszowego;

– jedna żółta papryka;

– jedna czerwona papryka;

– 1 cebula;

– 1 pietruszka;

– papryka ostra mielona, sól, pieprz

– puszka pokrojonych pomidorów;

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy, podsmażamy na oleju aż będzie złociste. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso i cebula będą podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory.

Dusimy wszystko 15 minut. Dodajemy obraną, startą pietruszkę. Dusimy do miękkości. Można podlać wodą jeżeli będzie zbyt gęste. Doprawiamy do smaku.

Smacznego :)