Jak to się mówi, potrzeba matką wynalazków i tak właśnie było w tym przypadku. Zabrakło chleba, a w takich chwilach sklep daleko, albo brak chęci do wyjścia z domu, brak gotówki, a dziecko kartą nie zapłaci. Składniki na kanapki są, a zbliża się wielkimi krokami lato więc nie mam chęci na wędliny, czy kiełbasy, w lodówce truskawki, ogórek, sałata, szczypior i pomidor i to mi podsunęło pomysł, gofry, ale nie takie słodkie, tradycyjne, ale na słono, zamiast kanapek, szybko i domowo. Bałam się, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa na prawidłowy rozwój dzieci, co jest niezwykle ważne.
Składniki:
gofry:
– 1,5 szklanki mąki;
– 2 jajka;
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– duża szczypta soli;
– 1 szklanka mleka;
– 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku;
– 10 dag startego żółtego sera;
mus truskawkowy:
– garść truskawek;
– 3 łyżki oleju rzepakowego;
– kawałek papryczki chilli;
– sól, pieprz, cukier do smaku
ulubione dodatki
Wykonanie:
Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami.
Gofry: białka ubić. W osobnej misce ubić żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, sól. Dodać posiekany szczypiorek i starty ser. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Piec w gofrownicy zgodnie z instrukcją.
Przełożyć ulubionymi dodatkami i polać musem truskawkowym.
Smacznego
Komentarzy: 10
kulinarny blog samanthy napisał(a):
10 cze 2014
Pysznie u Ciebie i truskawkowo !
Aga napisał(a):
10 cze 2014
Korzystam z sezonu na truskawki, moje ulubione owoce, a sezon stanowczo za krótki!
Magda C. napisał(a):
8 cze 2014
Bardzo ciekawy pomysł na gofry Szkoda, że nie mam gofrownicy
Aga napisał(a):
8 cze 2014
Polecam wypróbować po zakupie Ja uwielbiam gofry i na słodko i wytrawnie:)
dżemdżus napisał(a):
30 maja 2014
Ja tez maszynki nie mam, ale kiedyś będę miała obiecuję to sobie i gromadzę wszelkie przepisy na temat gofrów. Na razie wykorzystam sos truskawkowy
Aga napisał(a):
2 cze 2014
Gofry są pyszne
dżemdżus napisał(a):
26 maja 2014
gofry są dla mnie niedostępne z powodu braku maszynki do ich robienia, ale przepis zapisuję. Kiedyś przecież w końcu będę ją miała
Aga napisał(a):
26 maja 2014
Ja mam taką starą gofrownicę, kupioną jak miałam kilka, może kilkanaście lat, ale jeszcze działa. Marzy mi się taka porządna A przepis polecam
Marta napisał(a):
22 maja 2014
Fajny pomysł
Aga napisał(a):
23 maja 2014