Dania jednogarnkowe są bardzo wygodne przede wszystkim ze względu na ilość naczyń po obiedzie. Lubie eksperymenty w kuchni, moi domownicy może trochę mniej, ale nie powiedziałam wcześniej co będzie na obiad. Gdy zaczęłam gotować i zapach uniósł się po domu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem, nie ma za wiele składników, a jest na prawdę pyszna. Połączenie pasty curry i mleczka kokosowego jest idealne i smakuje wybornie. Pycha!
Składniki:
-0,5 kg szynki wieprzowej;
– 2 łyżki pasty curry;
– 1 szklanka bulionu drobiowego;
– 200 ml mleka kokosowego;
– 1 marchewka;
– 1 czerwona papryka;
– dymka;
– sos rybny, olej, kolendra
Wykonanie:
Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut.
W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić w małe kawałki. Przygotowane składniki dodać do mięsa razem z rozgniecioną w moździerzu kolendrą. Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić sosem rybnym.
Smacznego
Komentarzy: 8
Agnieszka napisał(a):
28 sty 2014
Uwielbiam dania jednogarnkowe i tajskie smaki Pysznie:)
Aga napisał(a):
30 sty 2014
Dziękuję, nam też bardzo przypadły do gustu
Marta napisał(a):
27 sty 2014
Bardzo lubię takie dania wygląda pysznie!
Aga napisał(a):
30 sty 2014
Dziękuję Ja się bałam tych smaków, ale są na prawdę super połączeniem!
kulinarny blog samanthy napisał(a):
26 sty 2014
Pyszne smaki i przepyszny obiad
Aga napisał(a):
26 sty 2014
Wszyscy byli zachwyceni
Anita napisał(a):
25 sty 2014
Bardzo fajny pomysł:)
Dziękuję serdecznie za przepis na spód pizzy.
Jest bardzo bardzo dobry:)
Aga napisał(a):
26 sty 2014
Polecam się na przyszłość Anitko