Wybór tortu na urodziny dziecka jest zawsze dużym wyzwaniem. Od dłuższego czasu zastanawiałam się jaki tort przygotować, żeby idealnie trafić w gust i smak pociechy. Jak wspominałam w ostatnim poście przy okazji przepisu na Kremowe piwo nie umiem tworzyć wymyślnych dekoracji, zmysłu artystycznego niestety nie posiadam, jestem typowym ścisłowcem. Szukałam inspiracji na tort, jedyną wytyczną którą dostałam, było to, że ciasto musi być czekoladowe, mocno czekoladowe. Do tej pory wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie jadłam masła orzechowego, od teraz mocno zawładnęło moim sercem, może bardziej podniebieniem. Słodko – słony smak idealnie wkomponował się w mój gust, więc na pewno nie będzie to pierwszy przepis z jego użyciem. Tort czekoladowo-orzechowy nie jest przesadnie słodki, słodycz łamie  masło orzechowe i konfitura wiśniowa. Inspiracja tutaj. Moim zdaniem jeden z lepszych tortów jakie jadłam :)

tort

 

Składniki na czekoladowe ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

Krem orzechowy:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać.

Krem podzielić na 3 części, 2 na przełożenie tortu, jedna na wierzch i boki.

Dodatkowo:

  • ​2/3 szklanki konfitury wiśniowej
  • garść orzeszków ziemnych do dekoracji
  • pół szklanki soku żurawinowego

Wykonanie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować konfiturą, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować konfiturą wiśniową, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami i posiekanymi orzechami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)

[cookd]

tort czekoladowy