Pierwszy raz jadłam to danie namówiona przez P. na zlocie motocyklowym. Nie wiem dlaczego wcześniej go nie próbowałam, bo wtedy zachwycił mnie smakiem. Lekko ostre z dużymi kawałkami mięsa. Po prostu pyszna sycąca zupa. Dużo czasu zajęło mi dojście do przepisu, który trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem po podróży. Gdy nie mamy pomysłu na obiad i postanawiam go ugotować wszyscy są zadowoleni. Wbrew pozorom danie jest dość proste, lecz lekko czasochłonne. Polecam, bo pyszne!

Strogonof

Składniki:

– 70 dag łopatki wieprzowej;

– 0,5 kg pieczarek;

– 3 ogórki konserwowe;

– 1 czerwona papryka;

– mała łyżeczka mąki;

– 1 duża cebula;

– 3/4 małego słoika koncentratu pomidorowego;

– 1 łyżka ostrej musztardy;

– 1 mała śmietana 12%;

– sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka;

Wykonanie:

Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć. Zalać gorącą wodą do przykrycia mięsa. Dusić, aż mięso zmięknie.

Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić, podsmażyć i dodać z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami do mięsa.

Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody i dodać do garnka. Dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać wrzącej wody. Doprawić solą, pieprzem i paprykami do smaku.

Zaprawić śmietaną.

Smacznego :)