Makarony goszczą na naszym stole dość często, gdyż są łatwo dostępne, wszyscy je lubimy, różnią się dodatkami i sposobem przyrządzania. Czasami brakuje nam czasu na długie przygotowanie dań w kuchni, a czasami po prostu nie mamy na to siły. Idealnym przepisem na taki zabiegany dzień, w którym marzymy o tym, żeby zjeść szybko coś ciepłego i sycącego jest spaghetti carbonara. Widziałam wiele różnych sposobów przyrządzania tego spaghetti, po wielu próbach doszłam do wniosku, że ten przepis jest dla nas smakowo najbardziej odpowiedni. Po prostu pyszny.
Składniki:
– 15 dag boczku wędzonego;
– 30 dag makaronu spaghetti;
– 1 cebula;
– 1 ząbek czosnku;
– 2 jajka;
– 150 g śmietany 30%
– ser do posypania
– sól, kolorowy pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć na rumiano, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie złota dodać makaron. Wszystko chwilę smażyć. W tym czasie rozbełtać jajka ze śmietaną. Patelnię zdjąć z ognia dodać jajka ze śmietaną i mieszać aż do uzyskania konsystencji sosu, nie za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica.
Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i tartym serem. Można dodatkowo dosolić.
Smacznego
Komentarzy: 3
Ania napisał(a):
9 paź 2013
Tak makaron daje bardzo dużo możliwości komponowania dań, ale ja również najczęściej przygotowuję makaron carbonara lub napoli
Aga napisał(a):
12 paź 2013
Szybki i pyszny obiad
Marta napisał(a):
9 paź 2013
Robię bardzo podobnie – pycha