Makarony goszczą na naszym stole dość często, gdyż są łatwo dostępne, wszyscy je lubimy, różnią się dodatkami i sposobem przyrządzania. Czasami brakuje nam czasu na długie przygotowanie dań w kuchni, a czasami po prostu nie mamy na to siły. Idealnym przepisem na taki zabiegany dzień, w którym marzymy o tym, żeby zjeść szybko coś ciepłego i sycącego jest spaghetti carbonara. Widziałam wiele różnych sposobów przyrządzania tego spaghetti, po wielu próbach doszłam do wniosku, że ten przepis jest dla nas smakowo najbardziej odpowiedni. Po prostu pyszny.

Spaghetti carbonara

Składniki:

– 15 dag boczku wędzonego;

– 30 dag makaronu spaghetti;

– 1 cebula;

– 1 ząbek czosnku;

– 2 jajka;

– 150 g śmietany 30%

– ser do posypania

– sól, kolorowy pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć na rumiano, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie złota dodać makaron. Wszystko chwilę smażyć. W tym czasie rozbełtać jajka ze śmietaną. Patelnię zdjąć z ognia dodać jajka ze śmietaną i mieszać aż do uzyskania konsystencji sosu, nie za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica.

Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i tartym serem. Można dodatkowo dosolić.

Smacznego :)