Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Najchętniej zjadam je jeszcze gorąco, chociaż wiem, że to nie zdrowe. Drożdżowe ciasto poza czekaniem przygotowuje się błyskawicznie i bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki.

Bułki

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

– 4 dag drożdży;

– 8 łyżek cukru;

– 0,5 kg mąki;

– 250 ml ciepłego mleka;

 – 1 jajko;

– 10 dag masła;

– 1 opakowanie cukru wanilinowego;

Drożdże utrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski z szczyptą soli. Dodać pozostały cukier, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlej mleko oraz 7 dag rozpuszczonego i schłodzonego masła.

Z przygotowanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

  • Budyń:

– 1 opakowanie budyniu waniliowego;

– 300 ml mleka;

– 2 łyżki cukru;

Z podanych składników ugotować budyń

  • Kruszonka:

-100 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego

– 100 g białego cukru

– 3 łyżki brązowego cukru

– 100 g mąki pszennej

– 2 łyżki kakao

Palcami rozgnieść kruszonkę. jakby była zbyt rzadka można dodać więcej mąki.

  • Dodatkowo:

– 2 garści malin

Wykonanie:

Na każdym ślimaczku układać porcję budyniu, kilka malin i posypać kruszonką.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Ślimaczki