Dalej korzystam z sezonu na truskawki i rabarbar. Niestety daje się odczuć, że sezon ten już się kończy. Zjadam truskawki z jogurtem naturalnym, ze śmietaną, same truskawki bez dodatków, ale nie byłabym sobą, jakbym nie wykorzystała ich do wypieków. Gdy zobaczyłam ten sernik u Kasi od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Jest pyszny, wilgotny i taki w sam raz. Wprawdzie słońca brakuje za oknem, ale jego smak jest typowo letni. Ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 20 cm, ale przepis cytuję na tortownicę 26-28 cm.

Sernik

Składniki: (cytuję za Kasią na tortownicę 26-28 cm)

 Ciasto:

 

* 3 szklanki mąki

* 200 g miękkiego masła

* 2/3 szklanki cukru

* 1 jajko

* 2 żółtka

* 2 łyżki gęstej śmietany 18%

 

Warstwa owocowa:

* 300 g rabarbaru

* 250 g truskawek

* 1/2 szklanki wody (125 ml)

* 3/4 szklanki cukru

* 40 g mąki pszennej

* 50 g mąki ziemniaczanej

 

Warstwa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

* 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%

* 3 duże jajka

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń waniliowy (proszek)

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką, ale nie należy przesadzić z jej ilością – ciasto powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej.

Składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek).

Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około 10 minut (do czasu aż owoce puszczą sok, a rabarbar zmięknie). Obie mąki łączymy z wodą (najlepiej blenderem aby nie było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia (masa będzie gęściejsza niż budyń). Gorącą masę owocową od razu przekładamy to tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową.

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut.

Upieczony sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)