Dawno nie piekłam ciasta, ciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które lubią takie smaki będzie idealny.

Sernik nowojorski

Składniki:

  • Spód:

– 160 g herbatników

– 80 g masła

  • Masa serowa:

– 1 kg serka śmietankowego

– 300 ml śmietany (gęsta, 18 %)

– 5 jajek

– szklanka cukru

– 1 czubata łyżka mąki pszennej

– 60 ml soku z cytryny

Polewa:

– 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta)

– 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok pół godziny.

Po przygotowaniu spodu z ciasteczek piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80  min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.

Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.

Kiedy sernik będzie już schłodzony śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!