Moi domownicy uwielbiają słodkości, które są pochłaniane w mgnieniu oka, co oczywiście mnie bardzo cieszy. Mój P. już od dłuższego czasu miał ochotę na sernik na zimno, więc w końcu postanowiłam, że trzeba zrobić mu przyjemność. Z owoców, które preferuje są brzoskwinie, jakoś sernik na zimno kojarzy mi się z truskawkami, ale postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i zrobić górę brzoskwiniową. Zobaczcie efekt.
A oto przepis. Składniki
Spód:
– około 200 g biszkoptów
Masa serowa:
-500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
-250 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
-4 łyżki cukru lub cukru waniliowego
-2,5 łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu
Wierzch:
– 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
– 5 połówek brzoskwiń z puszki
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w 0,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszamy całość łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiamy całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy brzoskwinie w kawałki i układamy w dekoracyjne kawałki. Gdy galaretka będzie już tężejąca wylewamy ją na wierzch sernika i czekamy aż całkowicie zastygnie.
Ja tak przyozdobiłam brzoskwiniami swój sernik
A tak już wyglądał kawałek na talerzu przygotowany do zjedzenia:
Polecam i smacznego:
Komentarzy: 3
Aga napisał(a):
1 lut 2013
Cieszę się, że się podoba, serniki na zimno są również smaczne, zapraszam Szwagierka do nas na sernik
Szwagierka napisał(a):
31 sty 2013
Sernik i brzoskwinie – pyszności!!! Bardzo ładnie przyozdobiłaś, muszę w końcu przekonać się do serników na zimno, rezerwuję kawałek 😀 Pozdrawiam
Anita napisał(a):
31 sty 2013
Mi się bardzo podoba:)