Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już w moim gotowaniu, cały czas się uczę, sporo się nauczyłam, ale jeszcze dużo nauki przede mną. Cieszę się, że to co przygotowuje smakuje domownikom, Mama P. pysznie gotuje i jej dorównać to sztuka, więc P. też lubi dobrze i smacznie zjeść. Dzieci jak wiadomo są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami, chociaż nasze wybredne nie są i lubią zajadać się przysmakami przygotowanymi przez mamę
Składniki:
Ciasto:
– 125 g margaryny;
– 1 szklanka mąki
– 1/2 szklanki cukru;
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 3 jajka;
– 2 łyżki oleju;
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę i olej rozpuścić w garnku, nie gotować, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na dużą blachę sernikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa:
– 1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego;
– 6 jaj;
– 40 dag cukru pudru;
– 25 dag masła;
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 6 łyżek kaszy manny
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowany spód z ciasta. Piec około 1 godzinę w temp. 180 stopni.
[cookd]
Smacznego:)
Komentarzy: 6
Marta napisał(a):
27 maja 2015
Wygląda pysznie, uwielbiam serniki
Aga napisał(a):
28 maja 2015
Trochę podobieństw między nami jest!
Buty taneczne napisał(a):
7 maja 2015
Aż mnie naszła ochota na taki serniczek
Aga napisał(a):
7 maja 2015
Polecam do spróbowania!
Agnieszka, Dom na obcasach napisał(a):
4 maja 2015
Rewelacyjnie wygląda!
Aga napisał(a):
4 maja 2015
Dziękuję!