Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już w moim gotowaniu, cały czas się uczę, sporo się nauczyłam, ale jeszcze dużo nauki przede mną. Cieszę się, że to co przygotowuje smakuje domownikom, Mama P. pysznie gotuje i jej dorównać to sztuka, więc P. też lubi dobrze i smacznie zjeść. Dzieci jak wiadomo są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami, chociaż nasze wybredne nie są i lubią zajadać się przysmakami przygotowanymi przez mamę :)

sernik

Składniki:

Ciasto:

– 125 g margaryny;

– 1 szklanka mąki

– 1/2 szklanki cukru;

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

– 3 jajka;

– 2 łyżki oleju;

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę i olej rozpuścić w garnku, nie gotować, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na dużą blachę sernikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa:

– 1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego;

– 6 jaj;

– 40 dag cukru pudru;

– 25 dag masła;

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

– 6 łyżek kaszy manny

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowany spód z ciasta. Piec około 1 godzinę w temp. 180 stopni.

[cookd]

Smacznego:)

klasyczny sernik sernik klasyczny